23 Ekim 2017 Pazartesi

HİNDİSTAN

Tac Mahal
tac-mahal.jpg
Hindistan'da kurulan Türk İmparatorluğu Babürler döneminde inşa edilen yapı dünyaca ünlü bir şaheser olarak biliniyor. 5. Babür padişahı Şah Cihan'ın 1531'de doğum sırasında hayatını kaybeden eşi Mümtaz Mahal'a ithafen yaptırdığı mükemmel anıt mezardır. 1532 yılında yapımına başlanan Tac Mahal'i Osmanlı'nın en büyük mimarlarından Mimar Sinan'ın öğrencileri Mehmet İsmail ve Mehmet İsa Efendi tasarlamıştır. Babür ve Pers Mimarisi'nin uygulandığı 1552'de tamamlanan şahane yapıt yakut, zümrüt gibi onlarca değerli taşla süslenmiştir. Beyaz mermerden oluşturulmuş 4 minareye sahip olan Tac Mahal 73 metre yüksekliğe sahiptir. 1983'den bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer almaktadır. Hatta '2007 yılında Dünya'nın 7 Yeni Harikası'ndan biri olarak kabul edilmiştir. Ölümünün ardından bu eseri yaptıran Babür hükümdarı Şah Cihan'da burada ebediyete uğurlanmıştır. Tac Mahal ayrıca Hindistan'da onlarca sanatçı, devlet adamı gibi şahsiyetlerin de ebedi istirahatgahıdır. Her yıl milyonlarca ziyaretçi çeken Tac Mahal, aşkın insana neler yaptırabileceğinin dünyadaki en mükemmel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hindistan gezi rehberinize Agra kentinde yer alan bu nadide yapıyı mutlaka eklemelisiniz. 

Kutub Minar
kutub-minar.jpg
Başkent Yeni Delhi'de bulunan Kutub Minar, Gurlular'ın 13. yüzyılda bölgeyi fethetmesine istinaden oluşturulan bir zafer sembolüdür. Bölgedeki İslam mimarisinin zirve yapısı olarak kabul edilen yapı, yaklaşık 73 metre yüksekliğe sahiptir. Oluşturulduğu dönemde ülkenin en yüksek yapısı unvanını elde eden Kutub Minar, yerden yükseldikçe incelir. 5 katlıdır ve tam 4 şerefesi vardır. 1993'te UNESCO Dünya Miraslarına dahil edilmiştir. Hindistan'ın güzelliklerinden biri olarak dünyaca ünlüdür.

Amer Fort
amer-fort.jpg
Amber Sarayı veya Amber Kalesi olarak da anılan yapı ülkenin Rajasthan Eyaleti'nin Jaipur merkezinde yer almaktadır. Maota Gölü'ne bakan saray Hindistan'ın en turistik yerlerinden biridir. 1550 yılında yapımına başlanan Amer Fort, 1592 yılında tamamlanarak açılmıştır. Geniş surları, mükemmel kapıları ve Arnavut kaldırımlık yolları ile harika bir ambiyans oluşturmaktadır. Kırmızı kumtaşı ve mermerden oluşturulan saray Rajput Maharajas ve ailesinin ikametgahı olarak kullanılmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan yapı, Hindistan'ın görülecek yerlerindedir.

Hümayun Türbesi
humayun-turbesi.jpg
Hindistan'da Babür Devleti'nden kalma manevi yapılardan biridir. Babür şahı Hümayun'un ölümü sebebiyle hanımı Bega Bügüm'ün isteğiyle oluşturulmuş bir eserdir. Babür mimarisinin eşsiz örneklerinden biri olan türbe Fars mimar Mirak Mirza Ghiyath tarafından tasarlanarak 1565 ve 1572 yılları arasında oluşturulmuştur. Bahçeleri, havuzları, mermer ve renkli kumtaşı bezemelerle oluşturulan duvarları göz doldurmaktadır. Başkent Yeni Delhi Nizamuddin Bölgesi Mathura Yolu üzerinde yer almaktadır. Hindistan gezisinde Hümayun Türbesi'ni ziyaret etmeyi unutmayın.
Harmandir Sahib
harmandir-sahib.jpg
Ülkenin Punjab Eyaletinin Amritsar kentinde bulunan yapı dilimize 'Altın Tapınak' olarak çevrilmektedir. Sihizm inancına ait olan tapınak ahali içinde 'Tanrının Tapınağı' olarak da adlandırılmaktadır. Mimar Guru Dam Ras tarafından tasarlanan kutsal yapı, kentin zaman zaman 'Guru Şehri' olarak da anılmasına neden olmaktadır. Hint mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan 3 katlı tapınak 1574 ve 1604 yılları arasında tamamlanmıştır. Tapınağın etrafını çepeçevre saran yapay bir de yapay göl vardır. Hindistan'ın tarihi yerlerinden biri olan mabet Altın Tapınak Yolu üzerinde yer alıyor.

Kırmızı Kale (The Red Fort)
kirmizi-kale.jpg
1857 yılına dek Babür İmparatorluğu'nun resmi ikametgahı olarak kullanılan kale yaklaşık 200 yıl boyunca kullanılmıştır. Hükümetin törenlerinin yapıldığı ve siyasi kararlarının alındığı kale Babürlerin 5. İmparatoru Şah Cihan tarafından 1648 yılında yaptırılmıştır. İslam prototipini aksettiren kale Timur ve Pers geleneklerinin kaynaşmasını yansıtan Moğol yapılarının mimari özelliklerini göstermektedir. 2007 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır. Bahçeleri de mükemmel tasarlanan Kırmızı Kale, şu anda bir müze olarak faaliyetini sürdürmektedir. Hindistan'ın turistik yerlerinden biri olarak önemlidir.

Akshardham
akshardham.jpg
Zaman zaman Swaminarayan Akshardham olarak da anılan yapı, başkent Yeni Delhi'de bulunan Hindu inancına ait manevi ve kültürel bir komplekstir. Hindu ve Hint kültürünün harmanlanmasıyla oluşturulan kampüs tarzındaki manevi yapı, ülkenin en büyük Hindu tapınaklarından biri olarak önemlidir. Yaklaşık 7 bin esnafın bağışı ve 3 bin işçinin gönüllü çalışması sonucu ortaya çıkarılan dini yapı, 2005 yılının sonlarında açıldı. 'Akshardham' Türkçe'ye 'Tanrının Yurdu' olarak çevrilmektedir. 

Jaipur Şehir Sarayı
jaipur-sehir-sarayi.jpg
Chandra Mahal, Mübarek Mahal ve diğer binaları içeren Rajasthan Eyaleti'nin başkenti Jaipur'da bulunan bir saray kompleksidir. Jaipur'un Mihrace, Kachwaha Rajput klanının ikametgahı olarak kullanılan saray, 1729 ve 1732 yılları arasında oluşturulmuştur. Chandra Mahal Sarayı şu anda ev müzesi olarak hizmet veren bir kraliyet sarayıdır. Babür, Rajput, Hint ve Avrupa mimari tarzlarının sentezinden oluşan saray kompleksi muhteşem avluları ve bahçeleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Jaipur Şehir Sarayı, Hindistan gezi rehberinizin ilk sıralarında bulunmalıdır.

Hindistan Giriş Kapısı
hindistan-giris-kapisi.jpg
Ülkenin Maharaştra Eyaleti'nin başkenti Mumbai (Bombay'ın) Apollo Bunder bölgesinde Arap Denizi'nin kıyısında yer alan bir anıttır. Hindistan Şehir Kapısı, ülkede İngilizlerin hakim olduğu dönemlerde George Wittet tarafından tasarlanmış ve 1924 yılında tamamlanmıştır. 26 metre yüksekliğindeki yapı daha sonra bölgenin İngiliz Valisi ve diğer önemli şahsiyetler için bir iniş yeri olarak kullanılmıştır. Şu anda Hindistan'da gezilecek yerler arasında popülaritesini artıran sembol yapı, her yıl milyonlarca ziyaretçinin gönlünü fethetmektedir. 

Hint Kapısı
hint-kapisi.jpg
Hint Kapısı, I. Dünya Savaşı'nda Mezopotamya, İran, Doğu Afrika, Gelibolu gibi bölgelerde şehit olan 82 bin Hint askeri için inşa edilen bir savaş anıtıdır. Başkent Yeni Delhi Rajpath bölgesinde bulunan yapı ülkenin yakın geçmişine ışık tutmaktadır. Yapının üzerinde bazı İngiltere subay ve askerlerinin de isimlerinin yazılı olduğu tam 13 bin asker adı yazmaktadır. Konstantin Kemeri ve afer Takı gibi yapıların mimari tarzını çağrıştıran Hint Kapısı İngiliz mimar Edwin Lutyens tarafından tasarlanmıştır. 1931 yılında açılan anıt, 42 metre metre yüksekliğe sahiptir ve Hindistan'ın görülecek meşhur yerleri arasında bulunur.

Lodi Bahçeleri
lodi-bahceleri.jpg
Burası Yeni Delhi'de bulunan popüler bir kamusal park alanıdır. 360 bin metrekarelik alanı kapsayan parkın içinde Muhammed Şah'ın da kabri bulunmaktadır. Parkın geçmişi 15. yüzyıldan kalma kümbetlere kadar dayanmaktadır. Tarihi mimari yapılar, farklı birçok ağaç ve çiçek türünü içeren Lodi Bahçeleri Hindistan'ın güzellikleri arasında yer alıyor. Hindistan gezisinde rahat bir nefes almak istiyorsanız bu mistik ortam tam size göre.

Nathu La
nathu-la.jpg
Burası Hindistan sınırları içerisinde Himalayalar'da bir dağ geçididir. Hindistan'ın Sikkim Eyaleti ile Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'ni birbirine bağlayan noktada yer alan Nathu La, 4.310 metreye ulaşan zirvesiyle Hindistan'ın gezilecek yerlerinden biridir. Bölgeler arasındaki ticari anlaşmalar sonucunda önemli bir mevki kazanan geçit, ülkelerin turizmine de olumlu etki göstermektedir.

Jal Mahal
jal-mahal.jpg
Jal Mahal manaca 'su sarayı' demektir. Jaipur kentinde Man Sagar Gölü içine inşa edilen eşsiz bir saraydır. 120 hektarlık alanı kapsayan yapı ünlü mimar Sawai Pratap Singh tarafından 18. yüzyılda tasarlanmıştır. Göle sandalla açılarak kendisine yakınlaşanları her kürek çekişinde biraz daha büyüleyen yapı, mükemmel odaları ve koridorlarıyla da göz kamaştırıyor. Zengin bitki örtüsü, balık ve kuş türü içinde şahane görüntüler oluşturan Jal Mahal Hindistan gezi rehberinizde mutlaka yer almalıdır.

Sundarbans Ulusal Parkı
sundarbans-ulusal-parki.jpg
Mangrov çalı ve ağaçların oluşturduğu sık ormanların oluşturduğu bir bölgedir. Bangladeş'e yakın bir konumda yer alan Sundarbans Ulusal Parkı, Ganj Irmağı'nın denize ulaştığı noktada yer almaktadır. Bu yüzden civarda onlarca bataklık, kanal ve adacıklar vardır. 1.330 kilometrekarelik alanı kapsayan bölge, 1984'te ulusal park alanlarından biri olarak ilan edilmiştir. Bölge nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Bengal Kaplanı'nın en önemli yaşam alanıdır. Binlerce bitki çeşidinin yanı sıra burada yüzlerce kuş türü, piton, tuzlu su timsahı gibi tehlikeli türler barınmaktadır.

Elephanta Mağaraları
elephanta-magaralari.jpg
Hindistan'ın Bombay Limanının doğu kesiminde yer alan adalardan Elephanta Adası'nda bulunan turistik mağaralardır. Bölge 'mağara yeri', 'Pory Adası' ve Gharapuri Adası gibi isimlerle de anılmaktadır. Oyulmuş mağara tapınaklarından oluşan Elephanta Mağaraları, birçok tarihi heykel ve diğer eserleri içermektedir. Ayrıca bölgede hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Hindistan gezisinde bu mağaraları ziyaret ederken etraftaki küçük işletmelerden hediyelik eşyalar almayı unutmayın.

İTALYA


SorrentoSorrento

Limon ağaçlarıyla meşhur olan Sorrento‘da, limon çiçeklerinin kokusu eşliğinde dolaşmak, bölgeyi keşfetmek bambaşka bir keyif. Ağaçların altında yiyeceğiniz bir yemek bile ruhunuzu dinginleştiriyor. Amalfi Kıyıları, İtalya’nın, en güzel ve en popüler bölgelerinden biri. Sorrento hem kendi başına hem de bölgede bir merkez olarak çok popüler bir şehir. Dilersiniz burayı merkez olarak kullanıp civardaki tüm ada ve kasabaları günübirlik gezebilirsiniz. Sorrento’dan Amalfi kıyısındaki tüm güzel kasabalara yarım saat ya da bir saat içinde ulaşabiliyorsunuz. Bunların en önemlileri; Positano, Amalfi ve Ravello.

VenedikVenedik

Venedik denilince akla ilk olarak, dillere destan kanalları, derin tarihi dokusunu her köşe başında hissettiren masalsı sokakları ve geniş meydanları geliyor. Ancak Venedik’in baştan çıkarıcılığı tüm bunlarla sınırlı değil elbette. Bu tarih, sanat ve romantizm kokan şehri hakkını vererek keşfetmek gerekir. San Marco Kilisesi’ni, Doge Sarayı’nı ve Çan Kulesi’ni gezin. Hepsi Venedik’in merkezi ve simgesi San Marco meydanında yanyana bulunuyor.Cam sanatının merkezi Murano Adası’na gidip, cam ustalarının bir nefesle nasıl inanılmaz sanat eserleri yarattığını izleyebilirsiniz. Ve tabi bir de gondol sefası yapın.

MilanoMilano

Moda dünyasının ve otomotiv sanayinin başkenti Milano’ya tipik bir İtalyan şehri demek hiç doğru olmaz. Biraz Almanya’yı, biraz Viyana’yı ve belki biraz da diğer orta Avrupa şehirlerini andıran Milano, mimari tarzıyla olduğu kadar kültürü ve asaletiyle de İtalya’nın geri kalanından bir bakışta ayrılıyor. Şehrin ruhuna aristokrat ve ciddi bir hava hakim! Hıristiyanlığın en büyük üçüncü katedrali olan Duomo di Milano güvercinleriyle ünlü bir buluşma noktası. Yapımı tam 500 yıl süren bu katedral Milano’nun en önemli sembollerinden. Bu katedrali gezmeden dönmeyin.

Como GölüComo Gölü

Lombardiya kıyılarında  “dolce vita” için ilk akla gelen adres tabii ki Como Gölü. Dingin ve mavi suları, etrafını saran yemyeşil Akdeniz bitki örtüsüyle tüm görkemini misafirlerinin önüne seriyor. Roma Dönemi'nden beri aristokrat ailelerin gözde lokasyonu olan Como Gölü’nün içinizi ısıtacak.

FloransaFloransa

Birçoklarınca “Gerçek İtalya” şeklinde tasvir edilen ve bir “açık hava heykel müzesi” ni andıran Floransa’nın namını bilmeyen yoktur. İnsanın aklını başından alan yüzlerce tarihi yapıyı, Rönesans’ın canlı kanıtı niteliğindeki sanat eserlerini ve şehri ikiye bölen Arno Nehri’nin büyüleyici güzelliğini gördükten sonra Floransa’ya tekrar tekrar gelmek isteyeceksiniz.

PienzaPienza

Güneşin “bal rengi” ışıkları ile unutulmaz bir silüete bürünen Toskana, İtalya’nın, hatta dünyanın en karakteristik bölgelerinden biri kuşkusuz! Uçsuz bucaksız bağları, yeşilin onlarca tonuyla; üç boyutlu bir resim etkisi uyandıran tepeleri ve eşsiz mutfak kültürü ve  Toskana, ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakıyor. Bağları ve yemyeşil arazilere sahip kırsal bölgeler kadar, Ortaçağ Mimarisi’nin tipik örneklerini barındıran küçük Toskana kasabaları da görülmeye değer. Bu kasabaların en güzellerinden biri ise kesinlikle Pienza.

CapriCapri

Akdeniz’in iltimas geçtiği doğasının içinde yer alan villaları, Antik Roma’dan kalan patikaları, dünyaca ünlü kayalıkları ve mağaralarıyla zengin bir görünüme sahip olan Capri Adası’nın ışıl ışıl sokaklarından zarif butiklerine doğru salınırken, kendinizi güzel bir hikayenin kahramanı gibi hissediyorsunuz. Eğer Capri Adası'nın bir kartpostalı olsun isterseniz, bunu herhangi bir tepeye çıkıp yapabilirsiniz...

RomaRoma

Neredeyse “tarihin yazıldığı yer” şeklinde tanımlanabilecek bir şehir  Roma. Sokaklarında gezerken, bastığınız her taşın hikayesini düşündüren; modern hayatın doğuşuna tanıklık eden Roma, gezginleri kendine aşık ediyor. Sokaklarında kaybolup, “galeteria” ve “trattoria”larında kendinizi bir gurme gibi hissedeceğiniz; bir yandan tarihi eserler karşısında büyülendiğiniz bu şehir, meraklılarını bekliyor...

SienaSiena

Her şehrinde, her bölgesinde bambaşka bir boyuta geçtiğiniz hissini veren İtalya’nın mutlaka görülmesi gereken bölgesi hiç tartışmasız Toskana! Hele bir de yeme-içme ile aranız iyiyse, İtalya’nın kuzeyinde bulunan Toskana’da kendinizi gerçek bir gurme gibi hissedebilirsiniz. İtalya kesinlikle, “pizza, pasta, Roma” üçgeninin ve klasik bir turist deneyiminin ötesinde yaşanmayı hak eden bir coğrafya

22 Ekim 2017 Pazar

İSTANBUL

İstanbul Boğaz Köprüsü

bogaz-koprusu
Ortaköy tarafı veya  yeniköy tarafından güzel bir akşam yemeğine manzara olarak kullanabilirsiniz 

Rumeli Hisarı

Rumeli-Hisarı
Rumeli Hisarı: Osmanlı döneminde, İstanbul Fethi sırasında Anadolu Hisarı’ndan halat çekmek için yapılmış olan etrafı kalelerle kaplı Rumeli Hisarı günümüzün vazgeçilmez mekanları arasında yer alır. Hem turistlerin hem İstanbul’da yaşayanların kesinlikle bir hafta sonu kahvaltısı için aynı zamanda da tarihi yapıyı görmek için gitmesi gereken mekanlardandır.

Çırağan Sarayı

Çırağın Sarayı
Çırağan Sarayı: Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Çırağan Sarayı bir dönem konumu itibariyle “Beşiktaş Sarayı” olarak da anılmaktaydı. Büyük bir ihtişama ve görkeme sahip olan saray, bugün düğün, balo, parti gibi organizasyonların düzenlendiği bir mekan halini almıştır. Böyle bir mimariyi görmek, geçmişten bir hava solumak isteyenlerin çeşitli organizasyonlar için uğrak yeri olmuş, bir çok yerli yabancı turisti ağırlamaktadır.

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı
Kapalı Çarşı: Aradığınız bir çok şeyi bulabilir, yeni şeyler keşfedebilirsiniz. ama yine de siz kıymetli eşyalarınızı güvende tutun.

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisari resimleri
Anadolu Hisarı: 14. yüzyılda Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmış. Avrupa yakasındaki Rumeli Hisarı ve Anadolu Hisarı boğazın en dar yerinde bulunuyorlar. Eskiden küçük bir balıkçı köyü olan Anadolu Hisarı semti, şimdi renkli tarihi evleri ile dikkat çekiyor.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye-Camii
Süleymaniye Camii: İstanbul’da aynı isimdeki semtte yer alan, Mimar Sinan tarafından yapılmış olan şehrin en büyük ve görkemli camii’sidir.

Fener Balat Cibali

Fener-Balat-Cibali
Fener Balat Cibali gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri Cibali Kapı. İstanbul’un Fethi sırasında, Cebe Ali Bey önderliğindeki Osmanlı Yeniçerileri, İstanbul’a ilk defa buradaki sur kapısını kırarak girmişler.

Cihangir

Cihangir
Bir çok dizinin de çekildiği ve merak konusu olan yer işte burası. ziyaret etmeniz gereken yerlere arasında.    Emirgan Korusu
emirgan korosu
Emirgan Korusu: Ölmeden Önce görmeniz gereken çiçek tarlaları arasında listeye giren emirgan korusu, türkiyenin ve dünyanın her yerinden ziyaretçi çekmekte. bir nevi cennetten bir bahçe. ilgili konuya buradan ulaşabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu











Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu: İstanbul’un gezilecek yerlerinden en güzel yerlerinden diyebilirim. 2017 Mayıs ayında gittim ve bayıldım diyebilirim.

Kuzguncuk Evleri

Kuzguncuk Evleri
Kuzguncuk eski bir semt. İlk Musevi yerleşim yeri olarak bilinir ve Üsküdar-Beylerbeyi arasında kalır. Zamanla Rum’lar ve özellikle Ermeni’lerin bu bölgeye göç etmesi ile bölge 3 dinin buluştuğu yer haline gelmiş. Fakat şu an semtte yaşayan azınlık kesim yok denecek kadar azmış.

Laleli Taşhan

Taşhan
Laleli Taşhan: Televizyonlardan da aşina olduğunuz bu yer, bir çok film ve dizilerin çekildiği mekanlardan önde gelenleri. içerisinde bir çok cafe ve restorant mevcüttur.

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi: Ayasofya müzesi ile Sultanahmet Camii arasında kalan Haseki Hürrem hamamı bir Mimar Sinan eseri. Hürrem Sultan Kanunu’nin Rus asıllı karısı. Bu nedenle Roxelena hamamı diye anılıyor. Bugün halı-kilim satıcılarının sergi alanı olarak kullanılıyor.

Yerebatan Sarnıcı

yerebatan-sarnici
Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde bu çevrede geniş bir sahayı kaplayan, imparatorların ikamet ettiği büyük saray ve bölgedeki diğer sakinler için su deposu olarak kullanılmıştır. İstanbul’da bulunan en büyük sarnıç olmakla beraber, mimarisinde Doğu Roma izleri görülür. Gerçek adı Bazilika Sarnıcı’dır. Fakat, sütunların görünüşünden dolayı, halk arasında ”Yerebatan” ismini almıştır.

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı
İstanbul’un en güzel açık hava merkezlerinden biri olan Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın has bahçelerinden biriydi. Şimdiyse güzel vakit geçirmek ve yürüyüş yapmak isteyen bir çok insan için ideal bir yeşil alan olma görevini sürdürüyor.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı
1478 yılında İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı konumu, ihtişamı ve mimarisiyle büyüleyici bir yapı. Osmanlı Döneminde bir çok padişaha ev sahipliği yapan saray, günümüzde milyonlarca turistin uğrak noktası.

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı: Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan Çırağan Sarayı, İstanbul’da görülmesi gereken en önemli yapılardan biridir. Saray günümüzde ise bir çok büyük organizasyonun düzenlendiği büyük ve lüks  bir otel olarak kullanılıyor.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı
Osmanlı Kaptan-ı Derya’sının gemilerinin demirlendiği bir alan olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı ardından cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerinde yaşadığı evi olması ve 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini burada yumması nedeniyle de binlerce insanın akın ettiği büyük bir yapı.

Süleymaniye Hamamı

Süleymaniye Hamamı
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Hamamı, bugün binlerce turistin görmek için uğradığı özel bir yapı.

Cağaloğlu Hamamı

Cağaloğlu Hamamı
Osmanlı mimarisi ile barok üslubun harmanlandığı bir mimariye sahip olan hamam, Çemberlitaş Hamamı gibi çifte hamam olarak tasarlanmıştır. Yerebatan yakınındaki hamam, I. Mahmut döneminde yaptırılmıştır.(1740/1741). Barok üsluptaki yapının soğukluk ve sıcaklık bölümlerinin düzenlenişinde, klasik osmanlı mimarlığından farklı özellikler görülür.

Adalar – Büyükada

Adalar - Büyük Ada
Büyükada, Heybeliada, Burgazada gibi bildiğimiz takım adalar eski dönemlerde Prens Adaları olarak da bilinmekteydi. Bunun nedeni ise Bizans İmparatorluğu döneminde taç giymiş bir çok saray mensubu İstanbul’a uzak olduğu için bu adalara sürgün edilmiş, ve buralarda yaşamak durumunda kalmıştır. Günümüzde ise nostaljik havası, hala kullanılan faytonları ve trafiğin olmaması nedeniyle hafta sonu kaçamaklarının ilk adresleri haline gelmiştir. Adalar, piknik yapmak, bisiklete binmek, nostaljiyi tatmak isteyen yerli yabancı bir çok turistin gözdesi haline gelmiştir.

Yedikule Hisarı

Yedikule-Hisari
İstanbul’un en eski açık hava müzelerinden biri olan Yedikule Zindanları diğer bir deyişle Yedikule Hisarı günümüzde kültürel etkinliklerin, konserlerin ve çeşitli organizasyonların düzenlendiği tarihi bir mekan halini almıştır. Böyle bir mimarinin içerisinde düzenlenmiş organizasyona katılmak yerli yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir

Hidiv Kasrı

Hidiv Kasri
Her biri künyeli ve soy kütüğüne sahip ağaçlarla kaplı geniş bir koruluğun ortasındaki Hıdiv Kasrı tam anlamıyla bir saray yavrusu. Ünü Avrupa’ya kadar giden harika bir boğaz manzarasınada sahip.1000 m² alan üzerine yaptırılan Boğaz tepelerinden iki kıtayı birleştiren binanın kuleside İstanbul’un zamanında buharla çalışan ilk asansörlerinden birine sahip. Restarasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir masraftan kaçınılmayan kasırın tüm salonlarında Restoran t hizmeti verilebilmektedi

Çamlıca Tepesi

Çamlıca Tepesi: Büyük Çamlıca Tepesi İstanbul Anadolu Yakası Üsküdar ilçesi sınırlarında yer alır. Büyük Çamlıca Tepesi denizden 268 m yüksekliktedir ve Nurbaba Tekkesi ve TV verici kuleleri burada yer alır. Meşhur Çamlıca Gazoz da buraya ait diye biliyorum.